Iskolafestési Program

A Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola 2023-ban sikerrel vett rész a FitPlaster Iskolafestési Program nevezetű pályázatán. A pályázat keretében 300 m2 falfelületre való beltéri falfestéket, készglettet és mélyalapozót nyertünk. A kapott anyagok felhasználásának segítségével az iskola több osztályának falfelülete megújult. A gyerekek esztétikusabb környezetben kezdhették meg az idei tanévet.

Köszönjük a FitPlaster Hungary Kft. felajánlásában kapott termékeket: Fit Prémium beltéri akril festék, FIT Finish Pro beltéri glettkészlet, FIT Propius-G mélyalapozó koncentrátum.
Képek a – ban


TÁJÉKOZTATÁS

Ügyintézés a nyári időszakban szerdai napokon 09:00-13:00 között:

július 5.

július 19.

augusztus 2., 16., 30.


Osztályozó vizsga és javítóvizsga: 2023. augusztus 22. (kedd) 09:00

Első tanítási nap és tanévnyitó ünnepély: 2023. szeptember 1. (péntek) 08:00

A tankönyveket az első tanítási napon kapják meg a tanulók.
Szakmai elismerés - Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola - Logopédiai Munkaközösség

Gödöllőn több mint 30 éve indították az első logopédiai osztályokat. Az osztályok, mint logopédiai tagozat, 2007-től tartoznak a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskolához. A tagozat külön telephelyen, a Mátyás király úton működik. A tagozat pedagógusai magas szakmai színvonalon végzik az országos hatáskörű a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat, Székhely Szakértői Bizottság által diagnosztizált SNI, beszédfogyatékos gödöllői gyermekek oktatását, nevelését.

A tagozat pedagógusai által biztosított komplex fejlesztés fő célja a nyelvi zavar terápiája a fonetikai, fonológiai, szemantikai, szintaktika és pragmatika szint fejlesztésével. A beszélt és írott nyelv fejlesztésével készítik fel a tanulókat, hogy integrált keretek között is megállják a helyüket felső tagozaton.

Magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük és kiemelkedő nevelő-oktató munkájuk elismeréseként 2023. június 1-jén megkapták a Dunakeszi Tankerületi Központ által adományozott a Tankerület Kiváló Munkaközössége elismerést.Kihívás Napja - Kirchhofer Nap

Két különböző, de mégis szoros kapcsolatban álló esemény színesítette a megszokott hétköznapi munkánkat; megemlékezünk iskolánk híres testnevelő tanáráról, Kirchhofer Józsefről, megkoszorúzzuk az emlékére felállított táblát majd az egész délelőttünk a sport jegyében telt.

Képek a – ban
"VándoRobot Program" a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskolában

Idén tavasszal a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola sikeres pályázat után csatlakozhatott az Abacusan Stúdió VándoRobot Programjához.

Három pedagógus vett részt továbbképzésen, hogy megismerkedhessenek a robotika alapjaival, az ArTeC robotkészlet használatával, programozásával és az eszközkészlet használatát segítő módszerekkel. Sok módszertani anyagok biztosítottak a sikeres megvalósításhoz.

A program keretében iskolánkban tíz hétig használhattuk az ArTeC robotkészletet. A programban 105 tanuló vett részt a három tagozatról, az 1.l, 3.l, 3.c, 5.a és 5.b osztályból.

A tanulók megtanultak az elemekből építeni, készítettek járműveket, robotokat és körhintát is. Megismerkedtek a Scratch alapú programozás alapjaival, melynek segítségével programozták az elkészült robotok mozgását, fény- és hangjelzéseit.

A tanulói visszajelzések alapján izgalmas és élvezetes volt a sok kihívást rejtő feladat. A csoportmunka segítette a tanulók együttműködés készségének fejlődését is.

Reméljük a jövőben is lesz alkalmunk hasonló eszközök használatára.

Köszönjük az Abacusan Stúdió által nyújtott lehetőséget.

A bevezető "szófelhő" kép a gyerekek visszajelzései alapján készült.


Képek a – ban
ERKEL 70

A tanév kiemelt eseménye volt az intézmény 70 éves jubileumi rendezvénysorozata.

A nyitóműsort a Bim Bam Boys csengettyűegyüttes előadása kezdte meg, majd a 8. osztályosok keringőjét csodálhatta közönség. Az ünnepi hétre meghirdetett "Mit jelent nekem az Erkel" elnevezésű vers-és prózaíró pályázat legszebb szerzeményeit olvasták fel alkotóik; Panigai Rita és Varga Nóra 5.c, Dányi Ágnes 2.a és Pálinkás Dávid 5.a osztályos tanulók. Gitáron Kiss-Molnár Brúnó 7.c osztályos tanuló játszott, és természetesen felléptek iskolánk énekkarai, a Kicsinyek Kórusa és a Gyermekkar.

◊ - ◊ - ◊
Tovább olvasom

Felvételek a – ban♫ A Gyermekkar sikere Budapesten ♫

2023. április 2-5-én rendezték Budapesten a Magyar Zene Házában a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivált, melyen iskolánk Gyermekkara is részt vett. A G1 Gyermekkar kategóriában 5 kórus versenyzett. A nemzetközi zsűri döntése alapján a Gyermekkar Arany diplomát kapott és kategóriagyőztes lett! A gyermekek (6-8.a osztályok tanulói) és a karvezetők kemény, kitartó munkájának gyümölcse ez az eredmény. A zsűri kiemelte a színvonalas műsorválasztást, a művek karakteres, igényes előadását.


Bravó Erkel, szuper volt, gyerekek!Szemléletformáló élménynap 2023. mácius 29.

Szemléletformáló élménynap
2023. március 29.Nagyon jól éreztük magunkat a koncerten. Hangulatos, vidám zenét játszottak. Gyönyörűen énekeltek a bácsik, jó volt a kisugárzásuk. Az volt a legjobb, amikor együtt énekeltünk.
Ez a fél órás foglalkozás megváltoztatta egyes diákok gondolkodását, hogy végre komolyan vegyék a környezetvédelmet. Elhangzott az a mondat is, hogy a mai világban mennyire figyelnek az emberek a környezetre. Rengeteg dolgot tanultunk és elgondolkodhattunk azon, hogy valóban környezetbarátok vagyunk-e. Három állomás volt, nagyon élveztük, de egyben tanultunk is. Köszönjük, hogy részt vehettünk!

Ezen a napon megtanultuk újrahasznosítani a hulladékot. Volt három állomás, ahol játszva tanultunk. Megismertük a veszélyes hulladékok fajtáit, részt vettünk egy óriási társasjátékon. A végén kaptunk egy füzetet is.
Tudod-e, hogy miből készül az üveg? Mit lehet újrahasznosítani? Melyek azok az anyagok, amik ?-szer újrahasznosíthatóak? Hogy melyik folyadék van a legtöbb nyomógombos telefonban? Ezekre és még sok más kérdésre kaptunk választ szerdán, az élménynapon.Sportos hetünk volt

Március 28-ára a Montágh Iskolába kaptunk meghívást egy vetélkedőre. Ezen az iskola mozgásban és tanulásban gátolt gyermekeivel és három gödöllői iskola csapatával sorversenyeken "küzdöttünk" meg. Bár itt nem az eredmény, hanem a hátrányos helyzetű gyermekekkel való együttműködés volt a fontos, iskolánk csapata a 2. helyet szerezte meg. Az érmeken kívül mindenki választhatott egy plüssfigurát és rétessel vendégeltek meg a házigazdák. A csapat tagjai: Panák Sára, Panigay Rita, Rung Tamara, Szatlóczki Blanka, Varga Nóra, Balogh Benedek, Bréda Zalán, Csipes Dénes, Oláh Márk, Tamás András


Csütörtökön Gödöllőn rendeztük a Pest Vármegyei Mezei Futó Diákolimpiát. Itt Vancsó Enikő indult iskolánkból, s a IV. korcsoportban 3. helyezést ért el, így bejutott az országos döntőbe.


Április elsején, szombaton iskolánk Kölyökatlétika csapata képviselte a MATE-GEAC színeit Balassagyarmaton. A szeles időjárásban tanulóink remekül helyt álltak az atlétika világába bevezető versenyeken, a 10 csapatból a dobogón végeztek. Itt Balázs Panna, Dányi Ágnes, Greif Zsuzsanna, Tamás Dóra, Horváth Belián, Mercz Levente, Szilasi Máté és Vancsó Kornél szerepelt.Víz világnapja 2023. március 22.

Március 22-én iskolánk ismét megemlékezett a Víz Világnapjáról. Egész nap a VÍZ volt a középpontban.
Tanulóink és pedagógusaink mind kékben jöttek ezen a napon, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy mekkora kincs az ivóvíz. Az alsó tagozaton a legkisebbek érdekes, a vízzel kapcsolatos vetélkedőn vettek rész, melynek lebonyolításába a 7. b osztály is bekapcsolódott. Volt szólás-mondás, puzzle kirakás, rejtvényfejtés és mozgásos játék is. Sőt, a gyerekek vízzel kapcsolatos kísérleteket is láthattak. A szünetekben természetesen vizes zenék szóltak az iskolarádióból.

A nap lezárásaként az egész iskola összegyűlt egy közös fotó és "csatakiáltás" erejéig, amely az idei év mottója volt:

Légy Te a változás, és tedd jobbá a világot!


Videó a – ban

Képek a – ban


Víz világnapja a logopédián 2023. március 22.

A logopédián is már-már hagyománnyá vált, hogy ezen a napon kékbe öltözünk; ezzel is erősítve azt a figyelmet és növelve az összefogást igénylő jobbító szándékot, mellyel a Föld egyik legfontosabb életfeltétele, a VÍZ felé fordulunk.

Minden osztály külön, az osztályfoknak megfelelő szinten, kooperatív módon bővítette az ismereteit, játszott, kísérletezett. Ezt követően különböző alkotásokkal: tabló, plakát készítésével, kézműves tevékenységgel zárta a projektet.
2023. Március 15. iskolánkban

2023. március 14-én megemlékeztünk az 1848. március 15-i forradalom évfordulójáról. A színvonalas ünnepség után diákjaink különböző tevékenységekben vettek részt. A programokban kiemelt szerepet kapott még Petőfi Sándor munkássága is, születésének 200. évfordulója alkalmából.

A programokban szerepelt versátírás, a 12 pont átírásai iskolai körülményekre, videókészítés, filmvetítés, irodalmi teaház, táncház, kézműves foglalkozás(kokárdavarrás és plakátkészítés), és még sporttevékenység is. A legutóbbiban csapatok futottak váltóban összesen 1848 métert. Sok tanuló nyilatkozott úgy, hogy élvezték a programokat.

Képek a – ban
Logopédia
2023. Március 15.

Március 15-e a legszebb nemzeti ünnepünk! Az évnek e napján valahogy még büszkébbek vagyunk a hazánkra, és szeretnénk, ha ez az érzés a gyermekeinket is átjárná.

Fontosnak tartjuk, hogy a tanulóink pontosan tudják, hogy ezen a napon mit ünneplünk. Fontos, hogy tőlünk is hallják, lássák, és együtt is átéljék ezt az ünnepet.

◊ - ◊ - ◊
Tovább olvasom

Képek a – ban
Ismét sikert arattak iskolánk tanulói a tankerületi Öko versenyen!

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola az idei tanévben is megszervezte a Tankerületi ÖKO versenyt alsó- és felső tagozatos osztályok számára. A már hagyománnyá vált versenyünk célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek hazánk élővilágával, egy-egy különleges fajon keresztül közelebb kerüljenek a természethez, és bővítsék tudásukat, szélesítsék látókörüket a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Iskolánk csapatai idén is szép sikereket értek el.

Az 5-6. évfolyamosok kategóriájában a 6.a "Öko-macsekok" (Daróczi Lili, Domokos Csilla, Vajda Emma) elnevezésű csapat I. helyezett, míg ugyanezen osztály "ÖKO-Bee" csapata (Kovács Boróka, Csizmeg Lilla, Ozvári-Lukács Laura) II. helyezett lett. Mindkét csapat felkészítő tanára Somogyiné Kovács Andrea.

A 7-8. évfolyamosok kategóriájában a 8.a osztály "Bubi Guppi Geng" csapata (Illés Márton, Gönczy-Kovács András, Bereczki Simon) III. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Balogh Tímea

A legkisebbeknél, a 3-4. évfolyamon iskolánk 4.a osztályának "ÖKO csajok" csapata (Bergonzi Nóra, Rutz Daniella, Szabó Iringó Csenge) IV. helyen végzett. Felkészítő tanár: Fülöpné Antal Erika

Gratulálunk a szép eredményekhez!
Ének-zenei meghallgatás

Kedves Szülők! Az emelt szintű ének-zenei első osztályba jelentkező gyermekek számára a meghallgatás időpontja:
2023. március 17. (péntek) 15:00 – 18:00
2023. március 18. (szombat) 9:00 – 11:00

Itt letölthető a jelentkezéshez szükséges nyilatkozat, illetve a választható dalok listája.

Várjuk sok szeretettel a zenét szerető gyermekek jelentkezését.

Tisztelettel, Géczi Ildikó intézményvezető
Pénz nap az Erkelben

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven iskolánk idén is csatlakozott a Pénz7 – pénzügyi és vállalkozói témahét eseményeihez: március 7-én pénzügyi projektnap keretében igyekeztünk szélesíteni a tanulók pénzügyi ismereteit, felhívni figyelmüket a pénzügyi tudatosságra, valamint elősegíteni a pénzügyi kultúra fejlődését.

Az 5. évfolyam tanulóinak iskolánk volt diákja, Gentischer Richárd tartott interaktív előadást pénzügyi témában, a 6. évfolyamnak pedig Dr. Bódy Sándor, a Corvinus Egyetem volt oktatója beszélt megtakarítási lehetőségekről. A 7. évfolyamnak iskolánk pedagógusa, Harmati Róbert tartott előadást a pénzhamisításról. A 8. évfolyam pedig a digitális biztonság témakörét járta körül a gödöllői CIB bank fiókvezetője, Belle Gábor és munkatársa, Cziczka Laura segítségével.

Az előadások mellett a tanulók pénzzel kapcsolatos szólásokat és közmondásokat jelenítettek meg, továbbá online kvízkérdéseket oldottak meg.

A gyerekek kreativitásukat is megcsillogtathatták. Az ötödikesek új bankjegyet, a hetedikesek bankkártyát terveztek. A hatodik és a nyolcadik évfolyam tanulói plakátot készítettek: előbbiek a megtakarítás, utóbbiak pedig a digitális biztonság fontosságáról, lehetőségeiről.

Képek a – ban

Képek a – ban hamarosan!


Valentin nap az Erkelben

Felvétel a – banKarácsony az Erkelben

Iskolánk a téli szünet előtti utolsó napon sok programot szervez diákjainak.

Reggel a tanulók az iskolában osztályonként ünneplik a karácsonyt. Általában játékos programokkal foglalják el magukat, majd megajándékozzák egymást. Később, délelőtt a gyerekek levonulnak a tornaterembe, hogy megtekintsék a karácsonyi hangversenyt. Ezen az ének tagozatos kórusok lépnek fel, intézményünk egyedi csengettyűs kara, a Bim Bam Boys mutatja be produkcióját, illetve a nem tagozatos kórus is bemutatkozik. Idén a 8.a osztály néhány tanulója önálló produkcióként Mariah Carey: "All I want for christmas is you" dalát adta elő nagy sikerrel. Miután véget ért a műsor, a diákok ebédelni mennek, utána pedig haza indulnak.

Minden évben nagy örömöt okoz nekünk ez a színvonalas műsorszámokkal dúsított nap, amely színesíti az ünnepkört.

Berki Zsuzsi 8.c

Képek a – ban

Sikerrel zárult iskolánk karácsonyi adományozási akciója. Szakítva a korábbi esztendők hagyományával, idén sem cipősdoboz akció keretében kedveskedtünk.

A felhívás alapján az iskolánkban összegyűjtött tartós élelmiszereket, édességeket, tisztálkodási eszközöket, egészségügyi csomagokat december 19-én szállítottuk ki a Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központba. Az adományokat a szervezet juttatta el a rászoruló családokhoz az ünnepeket megelőző napokban, illetve január végéig.

Mindenkinek köszönjük az együttes jóakaratot, az összefogást és a nagylelkű adományozást!Képek a – ban
Kodály Zoltán IX. Magyar Kórusverseny

November 19-én a Kicsinyek kórusa arany diplomával kategóriagyőztes lett a Kodály Zoltán IX. Magyar Kórusversenyen.

Az énekkart Sándor Lívia és Somogyiné Kovács Andrea vezényelte.

Képek a – ban
Belépőjegy ára: 1200 Ft

Képek a – ban

Bécsi kirándulás

2022.10. 25-én az Erkel iskola németeseivel Bécsben jártunk.

HMegnéztük a Természettudományi Múzeumot, a Heindl Csokoládégyárat és Múzeumot, a Volksgartent és a Schönbrunni kastély parkját. Az egynapos kirándulás során a városnézés sem maradhatott ki. Láttuk a Stephansdomot, Mozart legismertebb bécsi lakhelyét, illetve az Operaházat. Megálltunk a Hofburgnál és a Bécsi Volkstheaternél is.

A Természettudományi Múzeum előtti Mária Terézia tér volt a törzshelyünk. Innen indultunk várost nézni, és a múzeumban eltöltött feledhetetlen órák után is itt gyülekeztünk.

A Csokoládémúzeum magáért beszélt. Kulisszatitkokat tudtunk meg, csokit kóstoltunk, és még a gyártási folyamat egy-egy pillanatát is megnézhettük. Az ajándékboltban faltól-falig roskadásig voltak a bonbonok, drazsék és csokifigurák.

A Természettudományi Múzeumban pedig órákat lehetett volna még eltölteni. Már maga az épület is lenyűgöző volt. Szebbnél-szebb tárgyak, csontok, állatok és más leletek voltak kiállítva.

A Schönbrunni kastély parkja nagyon elegáns és kidolgozott volt. A dombról tökéletes kilátás nyílt a város felé. Bár a labirintusba nem mentünk be, a parkban sétáltunk egy jót.

Egy ragyogó őszi napon egy csodálatos napot töltöttünk Bécsben.

Major Mariann 8.a

Egészségnap – 2022

Október 15-én rendeztük meg iskolánkban a hagyományos Egészségnapot. Idén is sok színes programmal vártuk a gyerekeket.

Az ötödik évfolyam segített iskolánk környékének megtisztításában. Majd az Okostányér szobában az egészséges táplálkozás alapjaival ismerkedtek a tanulók, és közben őszi gyümölcsöket és magvakat kóstoltak.

Meghívott vendégünk, Dr. Tóth Enikő Ágnes segítségével a szájhigiéné alapjaival ismerkedtek a gyerekek, majd a Szundi Szobában az alvás fontosságáról tanulhattak.

A hatodikosok az energiaitalok és az internet veszélyeiről hallhattak, majd a Morzsa Teremben a gabonákkal és a kenyerekkel kapcsolatos játékos és kóstolóval egybekötött foglalkozáson vettek részt.

Hetedikben Rutz András mentős jóvoltából az elsősegélynyújtásról tanultak, és a gyakorlatban ki is próbálhatták például az újraélesztést is. A Tükröm-Tükröm szobában a testképzavarokról, míg a Vizes Teremben egy, a vízzel kapcsolatos kiállítást tekintettek meg a gyerekek. Ezt követően játékos kvízek formájában tesztelték a megszerzett tudásukat. És természetesen a sport sem maradt ki: a lányok sorversenyeztek, míg a fiúk fociztak.

A nyolcadikosok a Vitaminbárban ízletes gyümölcs- és zöldségsalátákat készítettek, majd a lányok a Csak Csajoknak elnevezésű programon vettek részt. Itt Nagyné Fodor Bernadett meghívott vendégünk, az ENBÉ natúrkozmetikumok kitalálója és gyártója tartott ismeretterjesztő foglalkozást a helyes bőrápolásról, a kozmetikumokról.

Majd az esemény fénypontjaként egy workshop következett, ahol mindenki elkészíthette saját arclemosó tonikját. Ez idő alatt a fiúk testnevelő kollégánkkal a testépítésről, a helyes táplálkozásról tanulhattak, majd a gyakorlatban kipróbálhatták a saját testsúlyos edzést.Operekaland

2022. október 14-én iskolánk 6. 7. és 8. zenei osztályos tanulói operalátogatáson vettek részt az Eiffel Műhelyházban.

Henry Purcell: Dido és Aeneas című operája a mai napig ez egyik legnépszerűbb angol opera. A zenetörténet egyik legszebb búcsú áriája, gyönyörű kórusok, varázslók, matrózok és nagyszabású táncjelenetek tarkítják a művet.

A barokk és modern elemek ötvözete különleges és izgalmas élményt nyújtott diákoknak, tanároknak egyaránt.Az Aradi Vértanúk Emléknapja

"Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata."

Dessewffy Arisztid

173 esztendővel ezelőtt 1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzés sorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt amiről, a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.

Október 6-án iskolánk emlékműsorában felidéztük történelmünk egyik legszomorúbb napját. Versekkel, történelmi tényekkel és zenével emlékeztünk a múltra a 8. b osztály tanulói előadásában:
Portik Hunor, Megyeri Bálint, Kovács Doroti, Laczkó Dorina, Pásztor Bori, Nagy Zsófia, Kaluha Dávid, Losonczy Laura, Mészáros-Juhász Nikolett, Schier-Horváth Viktória Jázmin, Molnár Diána, Bárány Szilárd, Molnár Benedek, Tárnok Emma

Felkészítő pedagógusok: Majorné Miklósi Gyöngyi és Szekrijan Henrietta

A megemlékezés lebonyolításában segítő pedagógusok: Szekrijan Henrietta és Veresné Virág zsuzsanna(forgatókönyv), Gadanecz György (hangosítás), Mihályfi Tamás (fotó)
segítő diákok: Laczkó Dorina, Király Noémi 8. b osztályos tanulók


Képek a – ban


Tájékoztatás

Ügyintézés a nyári időszakban szerdai napokon 09:00–13:00 között:
június 29.
július 13., 27.
augusztus 10.

Osztályozó vizsga és javítóvizsga: 2022. augusztus 23. (kedd) 09:00
Első tanítási nap és tanévnyitó ünnepély: 2022. szeptember 1. (csütörtök) 08:00
A tankönyveket az első tanítási napon kapják meg a tanulók.A műsor a – ban

Büszkeség busz

Az idei tanévben az alábbi tanulók mindannyian kimagasló eredményeket értek el a megyei/országos tanulmányi versenyeken, ezért jutalmul ajándék programokon vehettek részt.

Helyszin: Sisicret Szabadulószoba

Ideje: 2022. június 7. 10.30 (5.b, 6,b, 6.c)
2022. június 7. 10.00 (7.a, 7.c)
2022. június 8. 12.00 (5.a, 6.a)


Urbán András 5.b Bereczki Simon László 7.a Vajda Emma 5.a
Ujvári Vince 5.b Illés Márton 7.a Maszlag Gréta 5.a
Kovács Laura 6.b Major Mariann 7.a Nagy Eliza 5.a
Gregus Hanna 6.b Bankó Nóra 7.a Sáfi Panna 5.a
Kerekes András 6.c Novák Bori 7.a Gulyás Natália 6.a
Szabados Balázs 6.c Kristóf Máté 7.c Kiss Panna 8.a
Hering Fanni 6.c Domokos Csilla 5.a Vancsó Enikő 6.a
Gönczi-Kovács András János 7.a Ozvári Lukács Laura Réka 5.a Rektenwald Katalin 8.aA KERÁMIA SZAKKÖR MUNKÁI A 2021/22-ES TANÉVBEN

A szakkört tartja: Dankóné Szlabóczky Csilla

Marcsek Lenguyen Linhdan 3.a Csizmeg Lilla 5.a Fedor Borbála 6.a
Kilin-Hegyi Hunor 3.a Daróczi Lili 5.a Ványi-Bulla Regina 6.a
Domán Hanna 4.c Daróczi Tihamér 5.a Ványi-Bulla Vilmos 6.a
Nagy Dorina 4.c Kovács Zsófi 5.a Gregus Hanna 6.b
Panigay Rita 4.c Maszlag Gréta 5.a Pauló Nóra 6.b
Pocsai Marcell 4.c Vajda Emma 5.a

Képek a – ban


2022. április 29.

Szélkiáltó koncert az Erkelben

Az osztályok beszámolói

1.a

A gyerekek már hetek óta izgatottan várták az együttes koncertjét. Lelkesen tanulták a dalt, szinte minden énekórán gyakorolták Györgyi nénivel.
A Boldogság dal már a címében is hordozza azt az örömöt, amire a gyerekeknek is nagy szüksége van. Anyák napja közeledtével különösen nagy hatással volt rájuk.
A koncert színvonalas volt, amit 45 percbe bele lehet préselni, vidámságot, jókedvet, az mind benne volt. Az 1.a részéről máskor is szívesen látnánk Őket...

Tovább olvasom
Tovább olvasom


A Föld napja

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

Mit tehetünk mi? Sokat. Ültessünk fákat, komposztáljunk, éljünk műanyagok nélkül, gyűjtsük szelektíven a szemetet ............. mert ezek ajándékok a környezetnek, egészségednek.

Iskolánkban e mozgalom keretében:

- a pénteki napon zöld/barna pólóban jöttek tanulóink és pedagógusaink, Összefoglaló a – ban
- hétfőn összeszedtük az iskolánk környékén a szemetet, Összefoglaló a – ban
- a nyolcadikosok vetélkedővel ünnepelték a Föld napját. Összefoglaló a – ban"Képregény költészet" – Digitális Témahét

Iskolánk idén regisztált elsőnek az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Digitális Témahéthez. A projekt a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola 3. b osztályában valósult meg 2022. április 4-11-ig. Szeretnénk önöknek ezzel az összefoglalóval bepillantást nyújtani az iskolánkban folyó munkáról.


FOLYTATÁS!!

Tovább olvasom


3.L az Illúziók Múzeumában

Az Illúziók Múzeumában jártunk Budapesten, a tükrökkel és optikai csalódásokkal teli helyen. Könnyű volt becsapni a szemünket: ott semmi sem az volt, mint aminek látszott. Animátor kísért minket végig a termeken és minden illúzióról felfedte a valóságot. Nagyon szórakoztató és vidám program volt.Képek a – ban


Néptánc foglalkozás a Fonóban és látogatás a Magyar Zene Házában

"A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket."

Ez a jelmondata a Sport43/Culture 43 csapata újabb ingyenes programjának, mely több kulturális rendezvényt tartalmaz. A logopédia 2.L és 3.L osztályos tanulói ezen program keretein belül ingyenes néptánc foglalkozáson vettek részt a Budai Fonóban. Az egy órás esemény sok népi játékot, népdal- és tánc tanulást, zenei játékot, népi hangszer bemutatót tartalmazott. A gyerekek bátran, felszabadultan tanulták a nehezebb lépéseket is.

A Magyar Zene Házában az épület megtekintése után a zenelépcsőn énekeltünk, majd a Zene Házának élménykertjében a Zenei játszótéren olyan egyedi kültéri eszközöket próbáltunk ki, amelyekből mechanikus működtetéssel a gyerekek hangokat, dallamokat, ritmusokat csalhattak ki. Ilyen eszközök voltak a különféle dobok, a burkolatban elhelyezett zenélő párnák, az oszlopharangok, vagy a lábbal működtethető sípok.

A zenei kirándulásunk egy vidám játszótéri kalandozással ért véget.Képek a – ban


RUN Free!

Pénteken egy nagyszerű dolgot tett a második c osztály. Jótékonysági futáson vettek részt , melynek során 1km -t futottak ezzel segítve Tomika gyógyulását. 35.000 Ft-ot sikerült gyűjteni! Nagyszerűek voltak a szülők és a gyerekek is!

Képek a – ban


Csengettyűegyütteseink sikere Budapesten

2022. március 19-én Budapesten, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban került megrendezésre a IV. Balázs Oszkár Harang, Csengettyű és Ütőhangszeres Fesztivál. A fellépők az ország különböző tájáról érkeztek, voltak közöttük gyermek-, hobbi- és professzionális együttesek is.

A fesztivál azzal a céllal került megrendezésre, hogy megismertesse a harang-, a csengettyűs-, illetve az ütőhangszeres kamarazenét a közönséggel, és a műfajokban rejlő lehetőségeket, újdonságokat a szereplőkkel. Mindezt koncerttermi körülmények között, verseny nélkül, az önfeledt zenére fókuszálva, közönségbarát műsorral.

Iskolánkat 2 együttes képviselte. A Bim Bam Boys junior tagjai a 8. zenetagozatos osztály tanulói:
Horváth Ábel, Incze Jácint, Izsó Sólyom, Kassai Máté, Pintér Marcell, Tusor Ádám, Ujvári Hunor, Varju Nataniel

A Bim Bam Boys tagjai pedig már két éve elballagott, ám péntekenként visszajáró fiúk:
Ficza Dávid, Hemmert Alex, Jakab Benedek, Masznyik Márton, Tóth Benedek, illetve két 8.-os tanuló: Ujvári Hunor és Varju Nataniel

Felkészítő tanárok: Somogyiné Kovács Andrea és Szalárdiné Szondy Adrien

A nagy sikerrel eljátszott műsorukban a klasszikus művek mellett könnyűzenei darabok is szerepeltek. Nagyon büszkék vagyunk fiainkra, akikkel számos egyéb felkérésre, fellépésre készülünk.


Ének-zenei meghallgatás

Kedves Szülők! Értesítem Önöket, hogy az emelt szintű ének-zenei első osztályba jelentkező gyermekek számára - a folyamatos érdeklődés miatt - újabb meghallgatást tartunk!
A meghallgatás időpontja:
2022. március 29. (kedd) 15:00 - 17:00
helye: 102-es terem (Főépület, Szabadság tér 18.)

Itt letölthető a jelentkezéshez szükséges nyilatkozat, illetve a választható dalok listája.

Várjuk sok szeretettel a zenét szerető gyermekek jelentkezését.

Tisztelettel, Géczi Ildikó intézményvezető


A Víz Világnapja a logopédián

A Víz Világnapjának alkalmából a gyerekek a mi tagozatunkon is kékbe öltöztek. A nap témafelvetése ebben az évben a földalatti vizek fontossága és védelme volt. Ehhez a témához kapcsolódóan a logopédián a gyermekek különböző vizeket kóstolhattak: tiszta és dúsított ásványvizeket, forrásvizet, szűrt vizet. Beszélgettek a kutakról, víznyerő helyekről is. A csoportokban készült plakátok a víz tisztaságára; a vizes élőhelyek fontosságára; a víz, mint nélkülözhetetlen életfeltétel gazdaságos és takarékos használatára hívta fel a figyelmet.Képek a – ban
Képek a – ban


Iskolánk ismét bekapcsolódott a Pénzügyi és Vállakozói Témahét programjába.

Március 10-én a felső tagozaton a diákok rendhagyó tanórák, webes feladatok és játékokon keresztül ismerkedtek a családi költségvetéssel, a megtakarítások fajtáival, a korszerű pénzkezelés és a digitális biztonság lehetőségeivel. Előkerültek a színesceruzák is, mivel kreativitásukat is kiélhették a gyerekek, hiszen saját pénz és bankkártyákat is terveztek.

Képek a – ban


Újabb nyertes pályázat!

Iskolánk Alapítványa pályázatot nyújtott be a MOL Tehetségtámogató Programra művészet-tudomány kategóriában. Az énekórai készségfejlesztés című pályázatunkat a kuratórium 135.000 Ft támogatásban részesítette, melyből kettő hand pant és egy Orff hangokra szedhető xilofont vásároltunk.

A hangszereket énekórákon, kóruspróbákon, a csengettyű együttes óráin, valamint fellépéseken használjuk, színesítve ezzel műsorainkat, támogatva a ritmuskészség fejlesztését.

Ismét Erkeles Sikerek!

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola által megrendezett tankerületi ÖKO Versenyen, valamint a tankerületi Vers- és Prózamondó Versenyen kimagasló eredményeket értek el iskolánk tanulói.


Az ÖKO versenyen az alábbi sikerek születtek:

5.-6. évfolyam
I. hely: Ökosünik csapata (5. a)

Domokos Csilla
Ozvári-Lukács Laura Réka
Vajda Emma

Felkészítő tanár:


II. hely: Zsírcseppek csapata (5. a)

Maszlag Gréta
Nagy Eliza
Sáfi Panna

Somogyiné Kovács Andrea

7.-8. évfolyam
III. hely: Fűrkészek csapata (7. a)

Bereczki Simon László
Gönczi-Kovács András János
Illés Márton

Felkészítő tanár: Balogh Tímea

SZAVALÓINK is szép sikereket értek el.

1.-2. évfolyam
III. hely: Puszti Bíborka 1. c Felkészítő tanár: Szabóné Nagy Mária
5.-6. évfolyam
II. hely: Kovács Laura 6. b Felkészítő tanár: Majorné Miklósi Gyöngyi
III. hely: Kerekes András 6. c Felkészítő tanár: Sándor Lívia
7.-8. évfolyam
II. hely: Major Mariann 7. a Felkészítő tanár: Horváth Krisztina
III. hely: Kristóf Mátyás 7. c Felkészítő tanár: Matuz Zsuzsanna


Hunyadi László diákpremier az Operaházban

"Sokéves várakozás és munka után újra megnyitja kapuit az Andrássy úti Ybl-palota. Ezt a nagy eseményt Erkel Ferenc egyik ikonikus operájával, a Hunyadi László premierjével ünnepli meg az intézmény." - részlet Ókovács Szilveszter, a magyar Állami Operaház főigazgatójának leveléből.

Ebből az alkalomból kaptak meghívást azok a köznevelési intézmények, így mi is, akik Erkel Ferenc, Sándor, Gyula, Hunyadi János, Mátyás vagy Szilágyi Erzsébet nevét viselik, és ápolják a nagyjelentőségű művészek vagy történelmi személyiségek örökségét.

2022. március 11-én 10 tanulóval vettünk részt a főpróbán. A 7-8. osztályos diákok kiemelkedő énekkari munkájukért kapták ezt a jutalmat.

A gyönyörűen felújított és jelentős változtatáson átesett Operaházban ülni és hallgatni neves művészek énekét, igazán emlékezetes és felejthetetlen élmény volt mindannyiunk számára. Hallgattuk az eredeti alakjában felcsendülő dallamokat, néztük a színpadra bevonuló lovat, a gyermekek táncjelenetét, a gyönyörű korhű jelmezeket, látványos díszleteket, melyek együtt emelték művészi színvonalra Erkel Ferenc híres operáját.

A Hunyadi László diákpremierje kapcsán még egy lehetőséget kaptunk az Operaháztól. Készült az Operaház festőműhelyében egy láda, amely kincseket rejt, az előadás néhány fontos kellékét. Ezt a ládát elhozta iskolánkba Ambrus Ákos operaénekes, aki egy tanóra keretében tartott egy kis felkészítőt a 7.a és 8.a osztályoknak.

Hálásan köszönjük a lehetőséget az Operaház Főigazgatójának és minden kedves munkatársának.

Szalárdiné Szondy Adrien

Valentin nap az Erkelben

Február 14-én világszerte több milliárd bonbon, virág, és bármilyen szívecske alakot formáló tárgy cserél gazdát. A boltok megtelnek rózsaszín és piros színekkel, az utcák, parkok pedig szerelmesekkel. Idén az iskolánkban is megemlékeztünk a szerelmesek napjáról.

Reggel a bejáratnál DÖK képviselők várták a felsős diákokat egy-egy nevekkel teli dobozzal. Az egyikben férfinevek, a másikban női nevek szerepeltek. A papíron szerelmes párok egyike szerepelt. A délelőtt folyamán (a szünetekben) mindenkinek volt ideje arra, hogy megkeresse a párját, s jelentkezzen a megérdemelt jutalomért.

A folyosók megteltek izgatottan szaladgáló, párját lelkesen keresgélő tanulókkal. Jó volt látni és hallani, mennyire élvezték a gyermekek a játékot, és mennyire örültek a finom jutalomnak. Közkívánatra, jövőre újra megszervezzük a játékot, már az alsósokkal együtt.

Mikulás ajándékozó délután – 2021

Mikulás ajándékozó délután az alsó tagozaton egy hagyományos iskolai rendezvényünk. A Mikulás levelének kézhezvétele után az alsó tagozatos osztályok napközis csoportjai, különböző feladatokat (találós kérdések, rejtvények, kirakók) oldottak meg. A helyes megfejtés után kaptak egy jelszót, melynek ismeretében fel kellett kutatniuk azt a manó csoportot, akik a jelszavukért és egy Mikulás ének vagy vers ellenében átadták az ajándékukat. A játékok megvásárlásában az alapítványunk nyújt támogatást.

Képek a – ban


Őszi mulatság a logopédián – 2021

Az ősz egyik legnagyobb eseménye a betakarítás, a télre készülődés. Ezzel a hangulattal és az ehhez kapcsolódó ismeretekkel egy projekt nap keretein belül találkoztak a gyermekek. Három helyszínen játékos, vidám programok várták őket. Megismerkedtek a gabonákkal, magtermésekkel, őszi gyümölcsökkel, ehető erdei, konyhakerti és egzotikus növényekkel és meg is kóstolhatták ezeket a Falatka Bárban, ami után finom házi készítésű szörpöt kortyolgathatott minden gyermek. A Kézműves teremben végezhető ügyesítő tevékenység alapanyagai is az őszt idézték: magok, termések, gabonák, falevelek várták, hogy mandalákká rendezzék az ügyes kis kezek. Ha valaki sünit szeretett volna megformázni, arra volt lehetőség. A Táncházban minden adott volt egy fergetes táncos mulatsághoz! Az őszi munkákat záró bálok hangulata mindenkit jókedvre derített!

Köszönjük Schlegel Laura közreműködését!

Képek a – ban


Erkel nap – 2021

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került iskolánk névadójának Erkel Ferncek ünneplése.

November 5-én a 8.a osztály tanulói színvonalas előadást tartottak, majd az ezt követő koszorúzás után kezdetét vette az 5. osztályosok "Erkel próbája", ahol a tanulók csapatokban mérhették össze a nagy zeneszerzővel kapcsolatos tudásukat. Tíz különböző állomáson izgalmas feladatokat kellett teljesíteniük: zene- és kottafelismerés, extrém kirakós, darts, ping-pong, kahoot, élőkép, párosítás és társas, – ahol a gyerekek voltak a bábuk; továbbá mezőnként kérdéseket is kaptak. A próbatétel végén a nyolcadikosok az előre elkészített menetlevelet és plakátot is pontozták. Az eredményhirdetést mindenki izgatottan várta, ahol az első három helyezett (5.a, 5.b, 5.c) könyvjutalmat kapott. Ezen kívül minden résztvevő díjazásban részesült.

A többi osztály sem maradt program nélkül. A felsős osztályok a Chopin és a Mikrofon Zeneiskola koncertjein tapsoltak az Erkel növendékeinek, illetve Mészáros Adrienn tanárnő előadásán ismerkedtek Erkel Ferenc operáival. A nap további részében az Urban Verbunk előadása nyújtott élményt, valamint a továbbiakban filmvetítés is színesítette a programoot.

Méltóképpen emlékeztünk Erkel Ferencre, kiváló zeneszerzőnkre, zenés élményekkel, új ismeretekkel gazdagodtunk.

– Rektenwald Katalin, Vancsó Noémi, Kiss Panna 8.a osztályos tanulók –

Képek a – ban


Október 23.

Október 22-én emlékeztünk meg az 1956-os eseményekről.
A műsorban Ujvári Arina, Földes Lotti, Kiss-Molnár Brúnó, Fekete Barnabás, Király Renáta, Hegyi Ábel, Mészáros Csanád, Gombos Anna 6.a osztályos tanulók vettek részt.

Felkészítő: Horváth Krisztina tanárnő

A megemlékezésben segítő pedagógusok: Szalárdiné Szondy Adrien, Bu Györgyi, Veresné Virág Zsuzsanna, Deme Ildikó, Harmati Róbert
Tovább olvasom


Népmese napja a logopédián

Ebben a tanévben is egy projektnap keretében emlékeztünk meg Benedek Elek születésnapjáról. A kiválasztott mese címe a Csillagszemű juhász volt.

Miután az osztályok megismerkedtek a mesével, a gyermekek tagozati szinten három csoportba rendeződtek. A játékok három állomáson várták őket. Az egyik helyszínen kézműveskedtek: bárányszőrből, szőrméből mozaik technikával bárányokat alkottak és a juhászt is megjelenítették. A másik állomáson a meséhez kapcsolódó játékok, rejtvények várták őket. A harmadik helyszínen drámafoglalkozáson vettek részt, ahol szép díszletek között közösen eljátszották a mesét. A játékot zeneszó és tánc zárta.

Ezen a napon nagyon jól érezték magukat a gyerekek és felnőttek egyaránt és sokáig hallatszott a "Kedves egészségedre!" jókívánság! Köszönjük Paulovics Borbálának a szervezését és mindenkinek a mosollyal teli együttműködést!

Képek a – ban


Az Országház – látogatás
Osztálykirándulás 3.l.

A kirándulás egy izgalmas vonatozással kezdődött. Nagyon élveztük, hogy az új vasútállomásról indultunk!

Először a Parlamentet néztük meg – csodálatos élmény volt az "Ország házát" belülről is látni. Sok érdekes információt is mesélt nekünk a kísérőnk.

Mindenkinek nagyon tetszett a Duna-parti séta is. A kirándulásunk utolsó programja az Olimpia Park megtekintése volt, ahol volt időnk egy hatalmas és önfeledt játékra is!

Az időjárás is kedvezett, így ez az osztálykirándulás is szép emlék lesz.

Képek a – ban


Állatok Világnapja a logopédián

Ebben a tanévben rendhagyó módon emlékeztünk meg az Állatok Világnapjára. Október 1-én ellátogattunk a Mátra Múzeumba.

Reggel az újonnan épített gödöllői vasútállomáson találkoztunk és vonattal utaztunk Gyöngyösre. Ez már nagy izgalommal töltötte el a gyermekeket. A Mátra Múzeumban minden osztály az életkorának megfelelő múzeumpedagógiai foglakozások közül válaszhatott. Az 1.osztály Az én kezem., a 2.osztály: Mesél az erdő, a 3. osztály: Létveszélyben, a 4.osztály Dinókaland című játékos interaktív programon vett részt. A programok után megtekintettük a botanikai, őslénytani kiállítást, a rovar- és gerincesgyűjteményt is. A látnivalók mellett sokat játszottunk a játszótéren, gesztenyét és terméseket gyűjtöttünk.

A sok élménytől elfáradtan, de vidáman vonatoztunk vissza. Köszönjük Hollósy Andreának a szervezést és minden pedagógusnak a szeretetteljes együttműködést!

Képek a – ban


MEGJELENT A

Megtekinthető az menüpontban